Simon Wetterlund, Samerna
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Simon Wetterlund avgår som partiledare för Samerna

Simon Wetterlund: Det går inte ihop för mig
2:05 min

Simon Wetterlund väljer att kliva av från ordförandeposten i partiet Samerna eftersom han upplever att det är svårt att få livet att gå ihop.

Simon Wetterlund tillträdde som partiledare i partiet Samerna i januari 2016 efter Anders Kråik, men nu kliver han av.

– Det är kombination av familj, arbete och politik. Det går inte ihop för mig, säger Simon Wetterlund om anledningen till att han väljer att lämna partiledarposten och sametingspolitiken.

Även om det är svårt att kombinera dessa tre delar så upplever Wetterlund att han fått stöd från Sametinget och dess politiker med praktiska göromål. Men menar ändå att det är svårt att kombinera sina roller.

– Jag måste ju kunna vara ett stöd för mina barn i skolan, måste kunna vara ett stöd för min fru hemma. Måste kunna leverera mat till mitt hem. Och det finns väldigt små incitament i den samiska politiken för att kunna göra dom här sakerna. För det finns ingen ekonomi i samiska politik. Det är inte ekonomisk för mig. Utan det är flera faktorer, säger Simon Wetterlund.

Elisabeth Kråik från Vemdalen kommer ta över rollen som partiledare fram till vårens kongress. Kråik sitter som ersättare i Sametinget och är ledamot i Valnämnden.

Men innan Wetterlund helt lämnar politiken kommer han avsluta uppdraget med att överlämna i Sametingets rapport om sanningskommissionen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Överlämningen sker i månadsskift februari- mars.

Även om Simon Wetterlund idag inte känner att han kan kombinera arbete, familjeliv och politik så är det inte omöjligt att han återvänder till sametingspolitiken i framtiden.

– Ja, men familjelivet förändras, arbetssituationen förändras. Allting förändras. Som det känns nu så tror jag inte det. Men det kanske kommer någon roll framåt där man kan hjälpa. För det känns ju bra att dra det samiska samhället framåt. Det är en låga som alltid har brunnit i mig. Det kanske finns något sätt jag kan få ihop det i framtiden, säger Simon Wetterlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".