1 av 2
Kirunas nya kyrkoherde Heli Pruikkonen har kommit hem till Sápmi.
2 av 2
Kirunas nya kyrkoherde Heli Pruikkonen har kommit hem till Sápmi. Foto: Anna-Karin Niia /Sameradion och SVT Sápmi
Giron/Kiruna

Kirunas nya kyrkoherde har kommit hem till Sápmi

Heli Pruikkonen är nya den kyrkoherden i en av Sveriges största pastorat som nu har kommit hem till Sápmi.

I kvällens Oddasat ser du ett längre inslag om Kirunas nya kyrkoherde. Kl 17.30 i SVT2.

När Sameradion och SVT Sápmi träffar Heli Pruikkonen så är hon i Vittangi församling för att bekanta sig med kyrkan och med församlingens anställda.

- Det är stort, spännande och jätteroligt. I alla fall det jag hunnit vara med om hittills. Jag tillträdde tjänsten den första oktober, så jag har ju inte hunnit vara så länge. Men jag är i sluttampen på att träffa alla anställda (reds anm ca 50 stycken i hela pastoratet).

 Heli Pruikkonen prästvigdes 2003 och arbetat länge i församlingen Järfälla utanför Stockholm. Nu basar hon över ett pastorat med tre församlingar; Jukkasjärvi, Vittangi och Karesuando. Ett område med många kulturer och språk, något som inte är främmande för henne. Helis mamma är same och kommer från Ivalo-området i norra Finland.

- Det är inte så längesen jag fick veta att jag är same. Någonstans har jag väl alltid vetat det, men att få det bekräftat det så konkret. Jag har alltid haft en längtan hit upp.

Och förväntningarna på Heli som Kirunas kyrkoherde är stora.

- Jag tror hon är en bra ledare för hela pastoratet. Sen vet jag ju att hon är same, så det hade varit roligt om hon kan utveckla det samiska frågor inom kyrkan, säger Monica Nutti-Blind som jobbar som diakon i Vittangi församling.

- Jag har mycket stora förväntningar. Jag har ju varit med när vi intervjuat henne eftersom jag sitter med i arbetsutskottet och det är vi som handhar personalfrågor och jag tror hon kommer att klara det här galant, för hon verkar vara en ledartŧp. Och det behövs faktiskt inom Svenska Kŧrkan, säger Åke Töyrä, Vittangi församlingsråds ordförande.

Heli säger att hon förstår att folket har stora förväntningar.

- Allt som nu ska göras nu framöver vill jag i alla fall att vi gör tillsammans, så att det inte bara är jag som gör. Jag är ingenting utan de anställda.

Hur kommer det att märkas att det är Heli Pruikkonen som är Kirunas kyrkoherde?

- En fördel är mitt finska språk. Samiskan kan jag ju inte tyvärr, men jag vill jättegärna lära mig samiska om jag hittar någon som vill lära mig. Jag har erfarenhet av att jobba i en mångkulturell miljö, sen jag jobbade i Järfälla. Så det är som att komma hem.

Nästa gång jag intervjuar dig. Galge go moai dahkat jearahallama sámegillii de? Ska vi göra intervjun på samiska då?

- Vi kan ju försöka, så får vi se vad det blir. Kanske kommer något enstaka ord där, skrattar Heli Pruikkonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista