Jovsset Ánte Sárá
- Min enda önska är att jag ska få jobba med renskötsel, nu och i framtiden, förklarade Jovsset Ánte Sárá för Lagmannsretten i Tromsø. Foto: Liv Inger Somby/ NRK Sápmi

Jovsset Ánte Sara förlorade mot staten i norska HD

Norska staten har vunnit över renskötaren Jovsset Ánte Sara i Högsta domstolen. I och med detta tvingas han slakta ned till 75 renar eller gå till internationell domstol.

Jovsset Ánte Sara överklagade ett myndighetsbeslut om att minska renhjorden och vann i båda tingsrätten och hovrätten.

Det var fyra domare mot en som fällde avgörandet i Norges motsvarighet till Högsta domstolen - Høyesterett. När NRK pratade med advokaten Trond Pedersen Biti hade denne just varit i kontakt med Sara.

– Jovsset Ánte var självklart besviken. Vi kommer ta saken vidare till mänskliga rättighetsdomstolen och han kommer inte reducera renhjorden, säger Biti NRK Sápmi .

Det var i mars 2014 som Landbruks- och matdepartementet tog beslutet att Jovsset Ánte Sara var tvungen att reducera sitt renantal  till 75 djur.

Renbetesdistriktet där Jovsset Ánte Sara har sina renar hade för högt totalt renantal. Högsta tillåtna antal var 2000 men distriktet hade 3105 renar. Myndigheterna hänvisade till en regel som säger att vid minskning av renantal alla renägare behandlas likadant.

Beslutet blev därför att alla renägare skulle minska sitt renantal med 35 procent. Jovsset Ánte Sara hade 116 djur och skulle alltså tvingas minska sitt renantal till 75 djur. Lagmannsrätten som gav Sara rätt lyfter dock i sin dom fram att både från rennäringens och Sametingets sida har man velat införa en regel i rennäringslagen, som säger att renägare med färre än 200 djur ska undantas från reduceringskrav.

Med en sådan regel skulle kravet om att minska renantalet i hela distriktet inte ha drabbat Jovsset Ánte Sara och andra som har färre än 200 renar. Men fyra av fem domare i Högsta domstolen dömde alltså till statens fördel.

I domen betonades att myndigheternas beslut om minskning av renantal för renbetesdistriktet är gjort i rennäringsutövarnas eget intresse, med en rimlig och objektiv motivering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista