Sameskolstyrelsen: Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolstyrelsen Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Regeringen håller med om flytt av Sameskolstyrelsens uppgifter  

Sametinget kan komma att övervägas ta över Sameskolstyrelsens uppgifter. Det framgår av en regeringens bedömning av Riksrevisionens rapport om myndigheten.

I regeringens bedömning av Riksrevisionens rapport om Sameskolstyrelsen håller regeringen med om att den nuvarande styrningen av myndighetens verksamhet är otydlig och inte helt ändamålsenlig. Konstruktionen som nämndsmyndighet, alltså att Sameskolstyrelsen styrs av en politisk nämnd som Sametinget tillsätter, är inte anpassad för verksamheten menar regeringen.

Regeringen noterar i sin bedömning att Sameskolstyrelsen under flera år fått kritik av Riksrevisionen för bland annat brister i myndighetens interna styrning, och därför tycker regeringen att frågan om huvudmannaskap för Sameskolstyrelsen eller dess verksamhet bör övervägas. Och som Sameradion & SVT Sápmi rapporterade om i juni rekommenderar Riksrevisionen att regeringen överväger att föreslå riksdagen att föra över Sameskolstyrelsen uppgifter till Sametinget.

Regeringen delar också Riksrevisionens uppfattning när det gäller bristerna i hur Sameskolstyrelsen genomför sina uppgifter. Det behövs bland annat ytterligare insatser när det gäller den integrerade undervisningen, det finns också brister i genomförandet av både uppgiften att bistå kommuner med uppsökande verksamhet bland samer och uppgiften att informera om sameskolan och samiska undervisningsinslag i skolväsendet. Därför instämmer regeringen i Riksrevisionens rekommendation att utreda Sameskolstyrelsens förutsättningar att genomföra uppgifterna.

Redan den 30 mars 2017 tillsatte regeringen också en särskild utredare för att göra en bred översyn av ansvarsfördelningen och organiseringen av myndigheterna på skolområde, för att skapa en mer ändamålsenlig myndighetsstruktur som effektivare än i dag kan bidra till en bättre skola.

Regeringen påpekar i sin bedömning av Riksrevisionens rapport att det i utredningens direktiv ingår att analysera och föreslå lämpligt huvudmannaskap för Sameskolstyrelsen eller dess verksamheter. Det innebär att även Sametinget kan övervägas som huvudman, precis som Riksrevisionen rekommenderat.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista