Girjasmålet: Statens advokater Hans Forssell och Jonas Löttiger.
1 av 2
Statens advokater i Girjasmålet, Hans Forssell och Jonas Löttiger. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Girjasmålet: Samebyns advokat Peter Danowsky
2 av 2
Samebyns advokat i Girjasmålet, Peter Danowsky. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
#GirjasMotStaten

Staten yrkar på över 10 miljoner för Girjasmålet

Slår man ihop kostnaderna för rättegångarna i Gällivare tingsrätt och Hovrätten för Övre Norrland så vill staten ha över 10,6 miljoner kronor i ersättning för Girjasmålet.

Staten yrkar på dryga 6,8 miljoner kronor i ersättning för rättegångskostnaderna i Gällivare tingsrätt och 3,8 miljoner kronor för kostnaderna i Hovrätten för Övre Norrland. Eftersom staten förlorade i tingsrätten innebär det att notan nu är uppe i 10,6 miljoner kronor.

Men i Hovrätten vill samebyn ha en halv miljon kronor mer än staten i ersättning för sina rättegångskostnader i samband med Girjasmålet. Samebyns ombud yrkar nämligen på dryga 4,3 miljoner kronor, medan staten vill ha en ersättning på just under 3,8 miljoner kronor.

Den stora kostnaden är ombudsarvodet som för samebyn motsvarar 4,1 miljoner kronor, medan det för staten handlar om 3,7 miljoner kronor. Skillnaden mellan parterna har delvis att göra med att samebyn yrkar ersättning för moms på ombudskostnaden på 3,3 miljoner kronor, vilket staten inte gör; i så fall skulle kostnaden för staten uppgå till över 4,7 miljoner kronor.

Staten håller ner sina kostnader genom att både i tingsrätten och hovrätten reducera sitt yrkande med en tredjedel av den verkliga kostnaden för ombudsarvode, eftersom de anser att arbetet de lagt ner till en del varit av värde även utanför målet.

Om man slår ihop statens 10,6 miljoner kronor med samebyns 4,3 miljoner, är de totala rättegångskostnaderna nu uppe i närmare 15 miljoner för Girjasmålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista