Fridolin
Foto: Sören Andersson/TT

Fridolin ännu inte beredd flytta utbildningsfrågorna till Sametinget

4:00 min

Regeringen ställer sig bakom stora delar av Riksrevisionens kritiska rapport från i somras om samisk utbildning. Men när det gäller huvudmannaskapet för den samiska utbildningen så avvaktar regeringen en särskild utredning som ska bli klar nästa år.

Allt mer pekar nu på att Sameskolstyrelsen har spelat ut sin roll som ansvarig myndighet för sameskolor och annan samisk undervisning i grundskolan.

I juni presenterade Riksrevisionen en kritisk granskningsrapport som visar att Sameskolstyrelsen har svårt att leva upp till de mål som staten sätter upp för samisk utbildning. Detta beror enligt Riksrevisionen både på brister i Sameskolstyrelsens arbete och regeringens styrning av myndigheten.

Det innebär att insatserna inte får avsedd effekt på riksdagens övergripande mål för samisk utbildning och kultur. Det betyder också att samiska elever i sameskolan riskerar att inte få tillräckligt bra förutsättningar för att nå utbildningens mål och att samiska elever utanför sameskolan inte får tillgång till utbildning med samiska undervisningsinslag.

Riksrevisionen rekommenderade i sin rapport att Sameskolstyrelsens myndighetsuppgifter borde överföras till Sametinget. Och i en skrivelse till riksdagen ställer sig regeringen i stora drag bakom Riksrevisionens rapport.

Men rörande ett överförande av myndighetsansvaret till Sametinget vill regeringen fortfarande invänta en total organisationsöversyn inom skolväsendet som ska vara klar senast 1 juni.

- Jag vill inte föregå de diskussioner som ska föras med Sametinget. Men utredaren har fått i uppdrag att pröva frågan om och hur Sametinget ska få större ansvar för huvudmannaskapet över sameskolorna, säger utbildningsminister Gustav Fridolin. (MP).

Förordar samisk styrning

Vice styrelseordföranden i Sametinget, Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti, är också ansvarig för språk och utbildning i styrelsen.

Han säger att det viktigaste är att de samiska utbildningsfrågorna blir kvar under en samisk politisk styrning.

- Sametinget är att alternativ som skulle innebära att utbildningen blir kvar under samisk styrning med en större myndighet i ryggen som skulle kunna ge en stabilare verksamhet, säger Utsi.

Gustav Fridolin håller med om att en samisk styrning av utbildningsfrågorna är viktigt för det samiska självbestämmandet.

- Det samiska självbestämmande är viktigt samtidigt är det viktigt att säkra en god kvalité på utbildningen för alla elever. Det går absolut att förena men då får inte ansvarsfördelningen vara oklar mellan regeringen och Sametinget, säger Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista