Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti och kulturminister Alice Bah Kuhnke hälsar på varandra vid Sametingets invigning i augusti 2017. Kronprinsessan Victoria i bakgrunden.
Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti och kulturminister Alice Bah Kuhnke hälsar på varandra vid Sametingets invigning i augusti 2017. Kronprinsessan Victoria i bakgrunden. Foto: Jörgen Heikki, Sameradio & SVT Sápmi.
Sámediggi/Sámedigge/Saemiedigkie/Sametinget

Regeringen anslår fyra miljoner till konsultationsordning

Alice Bah Kuhnke om villkoren för pengarna
2:12 min

Trots kraftig kritik – regeringen går vidare förslaget om en konsultationsordning med samerna. För detta öronmärker regeringen fyra miljoner kronor ur Sametingets budget. Men pengarna hålls tills vidare inne.

Vid Sametingets öppnande i Staare/Östersund i augusti presenterade sameminister Alice Bah Kuhnke en rejäl budgetsatsning – Sametingets förvaltningsanslag ska höjas med tio miljoner kronor.

Dagarna före jul blev regeringens regleringsbrev för Sametinget klart. Den innehåller närmare detaljer om hur Sametinget får disponera sitt statliga anslag, inklusive anslagshöjningen på tio miljoner kronor.

Av dessa pengar satsar regeringen fyra miljoner kronor för det fortsatta arbetet med en konsultationsordning med samerna.

-Pengarna är öronmärkta och prioriterade och så fort som beslutet är taget kan pengarna användas, säger Alice Bah Kuhnke.

Sametingets styrelse har i ett remissyttrande avstyrkt förslaget – trots det är Sametingets styrelseordförande, Per Olof Nutti, positiv till regeringens beslut.

-Det här innebär att staten är beredd att lyssna på oss. Och det är ett stort steg för oss. Det visar att det finns möjligheter till dialog och lösningar, säger Per Olof Nutti.

De öronmärkta pengarna hålls inne till en konsultationsordning finns på plats – annars finns risken att pengarna återgår till statskassan, enligt Alice Bah Kuhnke.

-Risken är överhängande att det inte finns någon ordning för att dela ut alla de pengar vi argumenterade för i budgetunderlaget för konsultationsordningen, säger Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".