Kropp hittad under en gran öster om Gällivare

Det var dagen före julafton som renägare hittade den döde mannen i skogen utanför byn Granhult i Gällivare kommun.

Enligt uppgifter till Sameradion & SVT Sápmi var det renägare i området som gjorde det makabra fyndet. Mannen låg under en gran cirka fyra km norr om byn Granhult och endast 300 meter från en skogskoja.

Renägarna som är ute dagligen för att se till renarna upptäckte i mitten av december att lösa hundar befann sig inne i renhjorden. Man har funnit både hundrivna och dödade renar. I samband med det fann man den döde mannen. Fram till idag har man hittat och tagit fast sju draghundar. Den senaste idag när den hade dödat en ren. De fasttagna hundarna är nu flyttade till hundgården i Luleå.

Förundersökningsledare Eva Sjöström vid polisen i Gällivare säger till SVT Nyheter Norrbotten att det kan vara den man som i december anmälts försvunnen. Mannen ska ha varit ute och kört med sina draghundar men inte kommit tillbaka till byn. Man har dock inte hittat någon hundsläde i området.  

Polisen kan inte bekräfta om det är den saknade mannen eftersom identiteten inte är fastställd ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: