Sametingets ledamöter samlade för fotografering vid rådhuset i Östersund
Sametingets ledamöter samlade för fotografering vid rådhuset i Östersund. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Upp till Sametinget att besluta om egna pensioner

Genom att lägga till en bestämmelse i sametingslagen ska det tydliggöras att Sametinget har rätt att själv bestämma om pensioner till sina folkvalda.

Redan idag står det Sametinget fritt att besluta om ekonomiska villkor och förmåner för förtroendevalda. Men i en promemoria från Kulturdepartementet föreslås att en bestämmelse införs i sametingslagen om att Sametinget har rätt att besluta om skäliga ekonomiska förmåner för ledamöter och ersättare.

Bakgrunden är att Sametinget inkommit med en hemställan till regeringen att förtroendevalda i Sametinget ska ha rätt till tjänstepension. Och promemorian innehåller en redogörelse för praktiska förutsättningar och kostnader förknippade med en pensionslösning för de förtroendevalda som fullgör sina uppdrag på heltid eller betydande del av heltid i Sametinget.

Betydande del av heltid motsvarar ett uppdrag på minst 40 procent. I den nuvarande mandatperioden gäller förslaget alltså styrelseordförande, som idag har en månatlig ersättning om 1 inkomstbasbelopp, och styrelsens övriga ledamöter som vardera har en ersättning på 0,4 inkomstbasbelopp varje månad.

Enligt promemorian ska det finnas förutsättningar för Sametinget att besluta om motsvarande pensionsvillkor som gäller för de förtroendevalda i riksdagen eller i kommunerna. Kostnaden för pensionslösningen för de förtroendevalda kommer vara helt beroende av hur eventuella pensionsvillkor är utformade och hur Sametinget väljer att behandla pensionskostnaden.

Den nya bestämmelsen föreslås inte tillämpas på förmåner som har intjänats före den träder i kraft 1 januari 2019 och om Sametinget beslutar att införa en pensionslösning bör den enligt promemorian kunna finansieras inom Sametingets förvaltningsanslag.

Förslaget att i lag tydliggöra att Sametinget har rätt att besluta om skäliga ekonomiska förmåner för sina förtroendevalda medför med andra ord inga ekonomiska eller andra konsekvenser då Sametinget redan idag har denna möjlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista