Jorge Dique, vice guvernör för territoriet Paez de Corinto_Foto Lari Honkanen
Foto: Lari Honkanen
Colombia

Nasafolket stämt på miljonbelopp

Jorge Dique: Vi har blivit stämda på 40 miljarder pesos
2:20 min

Nasafolkets kampanj Befrielsen av Moder Jord i norra delen av provinsen Cauca, fyller tre år. Kampanjen går ut på att handgripligen återerövra förfädersmark från etanolindustrins sockerrörsplantage.

Trots en massiv insats från säkerhetsstyrkor och en stämning på över 112 miljoner kronor, syns inga tecken på ett slut.

- Vi har blivit stämda på 40 miljarder pesos, för förmodade skador på etanolindstrin, säger Jorge Dique, vice guvernör för territoriet Paez de Corinto.

Den svindlande summan till trots, verkar han inte bekymrad.

- Den verkliga rättegången går via urfolkstribunalen Nasa U´us, i enlighet med våra seder och traditioner. Dom har skickat sin skrivelse till domstolen, som ska avgöra saken, säger Jorge Dique och påpekar att nasafolkets förfäder blev lurade på marken.

Men förutom skadeståndskravet, så står nasafolket emot en massiv polisiär och militär insats för att avhysa dem från sockerrörsplantegen. Bara i territoriet Paez de Corinto har säkerhetsstyrkornas våld skördat två dödsoffer i år och mellan 70 och 80 skadade. Men det verkar snarare ha sporrat kampviljan.

- När en nasa spiller blod, så tar hans kompanjoner det i intäkt för att än mer rättfärdiga kampen, säger Hilario Guejia, urfolksguvernör. Han menar att de även har tiden på sin sida.

- Varken regeringen eller landägarna kan stå ut med att ha 500 beväpnade man i tältläger, för de ska ges mat och lön. Vi å andra sidan bor här och kan när som helst gå hem och vila ut och komma tillbaka senare, säger Hilario Guejia.

Och han pekar på flera konkreta framgångar av kampanjen.

- Mycket mark har befriats från sockerrör, vilket är bra för vår moder jord att återhämtar sig från exploateringen. Nu kan man känna doften av naturliga växter, istället för jordbrukskemikalier och Dieselolja, säger Hilario och berättar också att flera familjer flyttat in till de befriade områdena och lyckats odla majs, bönor, yuca och matbanan.

Trots att kampanjen om Moder Jords befrielse pågått i tre år, är nasafolket inställt på att den kommer att pågå i många år till. Eller som Shirley Lasso, ansvarig för socialt arbete inom territoriet, uttrycker det.

- Vad jag väntar mig för egen del? Ingenting. Men för mina barn och mina barnbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".