Första vargen fälld under licensjakten

Bara ett par timmar efter det att licensjakten dragit i gång fälldes den första vargen. Vargen sköts enligt Svensk jakt i Vimyrenreviret i Värmland.

Totalt får sex vargar skjutas i reviret, så jakten fortsätter där. Sammanlagt får 22 vargar i fem län skjutas.

Naturvårdsverkets inventering förra vintern visade att det finns omkring 355 vargar i Sverige. Den skandinaviska vargstammen härstammar från fem invandrande vargar från den finskryska populationen. Eftersom avelsbasen är så liten innebär det att vargstammen är känslig för inavel.

I Dalarna, ett av länen där licensjakten börjar i dag, finns det flera genetiskt viktiga vargar, rapporterar P4 Dalarna. Ingen av de vargarna ska befinna sig i jaktområdet just nu.
-Vi spårar varje dag i stort sett för att se till att det inte fälls fel vargar, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på länsstyrelsen, till radion.

Jakten pågår som längst till den 15 februari. I Värmland får sex vargar skjutas, i Dalarna sex, i Västmanland sex, i Gävleborg två och i Örebro län två vargar.

Beslutet om licensjakt på varg har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen, men beslut där väntas först i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista