Gaaltije - sydsamiskt kulturcentrum. Foto: Sameradion &SVT Sápmi
1 av 2
Gaaltije - sydsamiskt kulturcentrum. Foto: Sameradion &SVT Sápmi
Jerker Bexelius var först ut att rösta i Östersunds vallokal. Sametingsvalet 2017
2 av 2
Jerker Bexelius, verksamhetschef på Gaaltije i Östersund. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Statlig fast finansiering för Gaaltije

Stiftelsen Gaaltije har många år arbetat för att få fast finansiering och det ihärdiga arbetet har gett resultat. Gaaltije ska få bidrag till sin verksamhet via Sametingets regleringsbrev.

- Vi hoppas på 2,5 miljoner kronor, säger Jerker Bexelius, verksamhetschef på Gaaltije.

Gaaltijes verksamhet i gamla Tullhuset i centrala Östersund har fokus på kultur, språk, näring och samhälle och man arbetar för att stärka den sydsamiska kulturen. Huvudmän för Gaaltije är Svenska Samernas Riksförbund, Same Ätnam, Åarjelraedtien Sibrie, Staaren Sibrie och Frostviken-Hotagen Sameförening och ända sedan stiftelsen Gaaltije startade 1984 har man arbetat för att få en fast finansiering. Det arbetet har nu gett resultat men hur mycket Gaaltije får är ännu inte klart. Inga medel är öronmärkta, så det är Kulturnämnden som beslutar om det.

- Det är jätteskönt och jättekul att vi får statligt stöd men samtidigt har jag blandade känslor eftersom det lokala och regionala stödet minskar och det ger ju motstående signaler, säger Jerker Bexelius.

De största finansiärerna idag är Östersunds kommun och förvaltningskommunerna i Jämtland-Härjedalen och för 2018 har man aviserat om att bidragen till Gaaltije minskar. Samtidigt arbetar Gaaltije för att bli ett nationellt centrum och för det har man räknat fram en budget på fem miljoner kronor. Att det regionala och lokala stödet minskar framkallar en massa frågetecken, menar Bexelius.

- Det blir svårt att planera och driva verksamheten utan det stödet men samtidigt tror jag att det på sikt kan bli lättare att få finansiering när regeringen sänder signalen att det är viktigt att satsa resurser på Gaaltije. Nu förväntar jag mig att Sametinget tar ansvar och lever upp till uppdraget, säger Jerker Bexelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista