Oscar Sedholm, Jakt- och fiskesamerna
1 av 2
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Lupiner växer i klunga
2 av 2
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Sametingspolitiker tar strid mot trädgårdsväxt

1:50 min

Trädgårdsväxten Lupinen är en skadeväxt som blivit ett stort problem i Sverige. Naturvårdsverket rekommenderar folk att bekämpa växten och nu lyfter även politikern Oscar Sedholm frågan i Sametinget.

- Problemet med lupiner är att de är en så kallad invasiv art. och de kväver annan flora, så särskilt i dalgångar som har en unik flora så är de ju ett hot mot den naturliga  floran, och därmed också mot hela ekosystemet.

Ja, det kan verka som ett litet problem, men faktum är att den vanliga trädgårdsväxen Lupinen sprider sig med en sådan fart att Naturvårdsverket ser den som ett hot mot den biologiska mångfalden och kvalitén på betesmarker.

Lupinen är en växt från Nordamerika, den växer sig hög, och slå på så sätt ut andra växter i sin närhet. Dessutom förändrar den jordens karaktär, så att andra växter får svårt att överleva där.

- Det som sker just nu är att det pågår ett arbete med att göra en risk-klassificering av invasiva främmande arter för att få fram en nationell förteckning över de invasiva främmande arterna som finns i Sverige, och Lupinen är en art som vi ser framför oss att den kommer ingå i denna nationella förteckning för den utgör en stor risk för den biologiska mångfalden, säger Ulf Larsson, handläggare på naturvårdsverket.

I den del av Sápmi som överlappar med Sverige finns Lupinen överallt från Girjas sameby och nedåt i landet. I och med att Sametinget jobbar med frågor som rör samisk markanvändning, så menar jakt- och fiskesamernas ledamot Oscar Sedholm att de även borde uppmärksamma problemen med skadeväxter.

 - Men därmed kanske det lyfter den vidare frågan att ska vi inte vi vidga det som vi i Sametinget jobbar med? Jag argumenterar ju för det i motionstexten också, det är ju trots allt vi som är ute i markerna som ser hur det ser ut, säger Oscar Sedholm i jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista