Varg som springer i snö. Foto: Länsstyrelsen i Jämtlands län
Varg på vandring i ett snöigt vinterlandskap. Foto: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Åtta vargar sköts under licensjaktens första dag

Bara ett par timmar efter det att licensjakten dragit i gång på tisdagen så fälldes den första vargen. När mörkret lagt sig hade totalt åtta vargar skjutits. Två av dem var angripna av skabb.

Den första vargen sköts enligt Svensk jakt i Vimyrenreviret i Värmland. Det rörde sig om en vuxen hanvarg, som enligt tidningen var drabbad av skabb. Senare under dagen sköts ytterligare en varg i samma revir.

Av de följande sköts fyra i Dalarna, en i Västmanland och en i Gävleborg. En av de fyra fällda i Dalarna, en tik, var även den svårt skabbangripen.

Ännu är det för tidigt att dra några slutsatser om skabben ökat i vargstammen, säger vargforskaren Camilla Wikenros vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Naturvårdsverkets inventering förra vintern visade att det finns omkring 355 vargar i Sverige. Den skandinaviska vargstammen härstammar från fem invandrande vargar från den finskryska populationen. Eftersom avelsbasen är så liten innebär det att vargstammen är känslig för inavel.

Jakten pågår som längst till den 15 februari. Sammanlagt får 22 vargar i fem län skjutas: I Värmland får sex vargar skjutas, i Dalarna sex, i Västmanland sex, i Gävleborg två och i Örebro län två vargar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista