Den samiska jourlinjen stängd

6:57 min

Svenska kyrkan har beslutat att stänga sin jourtelefonen Samisk krisnätverk från och med den 1 januari 2018.

Samisk krisnätverk har sedan 2007 funnits som en jourtelefon kopplad till SOS alarm, men eftersom antalet som nyttjat telefonen minska år från år har den nu stängt.

– Problemet är att få som ringer in till jouren. Senaste åren har en handfull telefonsamtal kommit, säger Sylvia Sparrock tidigare ordförande i Samiska kyrkorådet.

Genom enkätsvar har man kunnat se flera anledningar till att människor inte använder linjen.

– Det har framkommit att det är bristande anonymitet. Sápmi är litet och man känner till varandra. Sedan finns det en skepsis mot Svenska kyrkan. Man har inte den tilliten, säger Sylvia Sparrock.

Svenska kyrkan kommer istället utbilda sin personal i samisk kulturkompentens så att det ska kunna arbeta med själavårdande insatser.

– Ambitionen är att stiften Luleå Stift och Härnösand Stift och nationellnivå ska bygga upp ett nätverk av personer med diakonal kompentens och samisk kulturkompentens bland anställda och de som arbetar ideellt i kyrkan. Och dels ta tillvara den kunskap som kommit fram genom åren, säger Sylvia Sparrock.

Kyrkans Samiska råd avslutade sin mandat period i början av december och det kommer att dröja till mars eller april innan ett nytt tillträder. Men Sparrock som inte kommer kandidera till det nya Samiska rådet hoppas att de nya rådet fortsätter arbeta med hur kyrkan kan stödja samer som lider av psykisk ohälsa.

– Med det här nya konceptet som ska jobbas fram så från de utreda och se vilka behov som finns och vad man kan göra, säger Sylvia Sparrock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: