Snö, is och mögel - beteskris i norr

Ovanligt många samebyar har beteskris så här tidigt på säsongen. Låst bete under ett islager och dessutom mycket snö har gjort att många tvingas utfodra sina renar.

Allt regn som kom i höstas i kombination med mycket snö som la sig som ett isolerande lager har dessutom gjort att laven möglat på många håll. Renarna känner av lukten och går vidare, på jakt efter mat.

Sametinget är just nu ute på betessyn hos de femton samebyarna som har sökt katastrofskadeskydd. Två är i Västerbotten, resten Norrbotten.

- Jag har under mina elva år på Sametinget aldrig tidigare varit med om att så här många samebyar sökt katastrofskadeskydd redan i december, säger näringshandläggaren Kristina Hotti. 

Samebyarna kan få upp till femtio procent av de verifierade foderkostnaderna man tillsammans har i samebyn, i ersättning från Sametinget.

I dag krävs det att betet är fast under is för att man ska beviljas ersättning. Det räcker inte med djup snö eller mögel. Kriterierna för ersättning ska upp för diskussion i rennäringsnämnden nästa vecka. 

- Riktlinjerna som de är nu är inte anpassade till den verklighet vi lever i. Vi får ingen ersättning vid extremt mycket snö och mögel. När renen inte betar behövs det ersättning för att klara av att utfodra renarna, säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: