Vapstens lappby i tingsrätten.
Vapsten lappby i tingsrätten. Foto: Pia Sjögren/ Sveriges Radio

Vapsten möter Vapsten i rättegång

Tingsrätten i Lycksele har beslutat att det ska bli rättegång mellan Vapsten Lappby och Vapsten sameby om bättre rätt till renbete i samebyns område.

Vapsten sameby avvisade i ett sammanträde i december Vapsten Lappbys talan, eftersom de bland annat menar att Lycksele tingsrätt saknar behörighet att pröva frågan om att fastställa att Vapsten Lappby har bättre rätt till registrering hos Sametinget om renskötsel i området.

Men nu har alltså tingsrätten gått på Vapsten Lappbys linje, eftersom rätten bland annat menat att det inte finns något hinder för dem som fysiska personer föra talan på de grunder som de lämnat in.

Bakgrunden är att 20-talet personer som inte är samebymedlemmar, utan är med i den ideella föreningen Vapsten lappby, har stämt Vapsten sameby. Det är samebyn och dess medlemmar som har renskötselrätt i området. Men medlemmarna i Vapsten lappby anser sig ha större rätt till renskötsel än samebyn och dess medlemmar i det av länsstyrelsen fastställda renskötselområdet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista