Ur filmen Sameblod av Amanda Kernell.
Ur filmen Sameblod av Amanda Kernell. Foto: Nordisk film

Snart avslöjas guldbaggenomineringarna

Om ett par timmar avslöjas det vilka filmer som kan vinna en Guldbagge. Bland årets svenska filmsuccéer finns Ruben Östlunds "The square" och Amanda Kernells "Sameblod".

Det har varit ett starkt filmår i Sverige. Främst är det kanske konstvärldssatiren "The square" som har utmärkt sig. Ruben Östlunds film har tilldelats prestigepriset Guldpalmen i Cannes, fått flera priser på European Film Awards, nominerats till en Golden Globe för bästa icke engelskspråkiga film och har även chans att bli Oscarsnominerad. I dag blir det klart om "The square" har chans att prisas på Guldbaggegalan.

En annan film som har hyllats är "Sameblod". Dramat skildrar det samiska samhället under 30-talet och kretsar kring svenskarnas rasbiologi och samisk identitet. Huvudpersonen är den 14-åriga sameflickan Elle Marja som efter att ha utsatts för rasbiologiska undersökningar på sin internatskola börjar drömma om ett annat liv. Amanda Kernells "Sameblod" har prisats med Luxpriset, EU-parlamentets eget filmpris.

Guldbaggegalan sänds den 22 januari från Cirkus i Stockholm. Leder galan gör Petra Mede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista