Sámediggi/Sámedigge/Sámiediggie/Saemiedigkie/Sametinget

Nutti vill förändra förslaget till konsultationsordning

3:47 min

Regeringen och Sametinget fortsätter att diskutera en lagstadgad konsultationsordning med samerna.

Kritiken mot förslaget har varit hård, bland annat från Sametinget. Men sameminister Alice Bah Kuhnke hoppas kunna lämna över ett förslag till riksdagen under nästa år.

Regeringen har innan jul beslutat att öronmärka fyra miljoner kronor ur Sametingets budget för arbetet med en konsultationsordning med samerna.

En konsultationsordning kommer betyda merarbete för Sametinget och pengarna är reserverade för detta ändamål.

Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti är nöjd med regeringens beslut, trots att Sametinget avstyrkt regeringens förslag till konsultationsordning. Nutti vill istället få till förändringar i förslaget.

-Vi vill att Sametinget och samiska företrädare också ska kunna bestämma när en konsultation ska ske, inte bara staten, säger Nutti.

Sameminister Alice Bah Kuhnke säger att det är fullt naturligt att justera förslag som varit ute på remiss – men hon vill inte närmare precisera vilka delar i förslaget som regeringen är beredd att backa på.

-Det ingår i processen att man reviderar ursprungsförslaget. Det är därför vi har en remissrunda, säger Bah Kuhnke.

Kan du säga någonting om vad ni kan tänka er att diskutera med Sametinget?

- Vi för en konstruktiv dialog och jag tar för givet att vi gör justeringar åt många olika håll.

Det var i september som regeringen la fram sitt förslag om lagstadgad skyldighet för regeringen, statliga förvaltningsmyndigheter, kommuner och landsting att konsultera Sametinget i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.

Sametinget, Svenska samernas riksförbund och Sáminuorra avstyrker förslaget liksom människorättsorganisationerna Amnesty och Civil Right Defenders.

En stor del av kritiken går ut på att förslaget inte ger samerna möjligheter till så kallat fritt informerat förhandssamtycke – förslaget ger inte samerna tillräckligt inflytande helt enkelt.

LRF, skogsägare och skogsbolag anser däremot att förslaget ger för stort inflytande för Sametinget och enskilda samiska organisationer.

-Vi kommer att behandla remissvaren men jag har svårt att se att alla blir nöjda. Det är också sannolikt att resultatet inte blir svaret på allt men ett tydligt steg mot samiskt självbestämmande, säger Alice Bah Kuhnke.

Vad har du för tidsplan?
-Jag hoppas kunna sända ett förslag till riksdagen så snart som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: