Joel Dorra
Joel Dorra. Foto: privat

Siktar på topp tio i Europas största skotercrosstävling

Joel Dorra: "skotern har hjälp mig att gå vidare"
3:23 min

Till helgen (13-14 januari) hålls Europas största skotercrosstävling Arctic Cat Cup i Östersund och i startledet i år hittar vi bland annat 26-åriga Joel Dorra från Funäsdalen.

Att köra skotercross har varit en dröm för Joel Dorra hela livet och för två säsonger sedan blev det verklighet.

- Man har aldrig knutit så mycket kontakter någon gång som när man började med skotercross. Det är en gemenskapssport och sedan är det ju fruktansvärt roligt också.

I bagaget har han redan hunnit plocka på sig pallplatser i Norge samt en fjärdeplats i Sverige Cupen ifjol, vilket gör att han kvalar in på SM i år. Men större än SM är Arctic Cat Cup som drar flest åkare, berättar Joel.

- Det brukar vara lite av en folkfest den tävlingen. Det är ju åkare både från Norge, Sverige och Finland som kommer och åker den så det är den största tävlingen på hela säsongen.

Men Joel Dorra är långt ifrån den enda samiska föraren som ställer upp i tävlingen. Där hittar vi bland annat Per-Mikael Wagenius, Johan Mathias K Haetta och Jo Kjetil Stokke på startlistan.

I cupen tävlar man i fem klasser och Joel Dorra kör i Pro Open klassen där det tillåts vissa modifikationer på skoter såsom trimmade motorer. Och uppladdningen inför helgens tävling pågår nu för fullt.

- Det är väl att vila så att man är pigg och fräsch och sedan se till så att skotern är i toppskick så att den inte går sönder. Gå lite på gym och mjuka upp kroppen och lite så där, äta rätt - det är väl den uppladdningen jag brukar ha.

Men hur det kommer att gå har Joel Dorra svårt att sia om i dagsläget.

- Jag har en bra feeling, det känns bra. Har jag bara med mig åkningen jag har på träningen så siktar jag i alla fall på topp tio, men allt utöver det är ju klart mycket bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".