Marita Stinnerbom, ordförande för Sametingets rennäringsnämnd.
1 av 2
Marita Stinnerbom, ordförande för Sametingets rennäringsnämnd. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Renar längs vägen, en vanlig syn när snön ligger djup.
2 av 2
Renar längs vägen, en vanlig syn när snön ligger djup. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Jämställdhet och rovdjursersättningar på agendan

Förslag på ökade rovdjursersättningar och klimatanpassning är två frågor som rennäringsnämnden ska behandla i dag i Östersund. Tanken är också att dra igång ett jämställdhetsarbete.

Det är en lång lista med punkter som ska gås igenom under årets första möte. Bland annat väntas beslut tas om att dra igång ett jämställdhetsarbete inom rennäringen.

-  Tanken är att börja träffa kvinnor inom renskötseln och prata om de här frågorna. Det kanske ser olika ut på olika ställen, och samisk jämställdhet kanske inte är samma som svensk jämställdhet, säger nämndens ordförande Marita Stinnerbom. 

Är det ett problem i samebyarna i dag?

-  Jag vill inte kalla eller definiera det som problem, och jag kan för lite om den här frågan i dag för att kunna uttala mig. Men jag tycker att det är en viktig fråga att börja jobba med. 

Samtliga samebyar i söder är inbjudna för konsultation i morgon under starten av mötet. Nämnden har tidigare träffat samebyarna i Norr- och Västerbotten. 

En fråga som SSR och enskilda samebyar har lyft är kriterierna för katastrofskadeskydd. Frågan är med på dagordningen och enligt Marita Stinnerbom bör man ändra kriterierna. Hon hoppas även kunna hitta en snabbare lösning på årets problem med djup snö.

-  Vi måste se över det här, då kriterierna inte följt med i utvecklingen. Djup snö kan vara förödande för renen. Att ändra riktlinjerna tar tid men vi måste också hantera den situation som är nu i Norrbotten.

Tanken är också att utreda klimatförändringarnas påverkan på renskötseln, och se om det föränderliga klimatet påverkar på fler sätt som det behövs ta hänsyn till.

Även kulturnämnden har sitt första möte för året med start i dag. I Kiruna samlas de för att besluta om bidrag till samiska organisationer och samisk kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista