Renskötare Benny Jonsson Idre sameby
Renskötare Benny Jonsson Idre sameby Foto: SVT

Dålig idé att sätta ut vildrenar menar samebyordförande

1:54 min

Benny Jonsson, som är ordförande för Idre sameby i Dalarna tycker att förslaget om att sätta ut vildren i södra Norrland är en väldigt dålig idé.

- Spontant kan jag tycka att det låter vansinne, säger Benny Jonsson som har sina betesmarker längst söderut i renskötselområdet.

Det är Stig-Olof Holm, universitetslektor på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet som just nu jobbar på en förvaltningsplan för vildren som ska vara klar om ett år. Om den godkänns av myndigheterna kan renar sedan börja sättas ut.

Men Benny Jonsson ger inte mycket för forskarens idé att sätta ut vildrenar i södra Norrland där det finns gott om renlav. Där skulle han hellre vilja se att myndigheterna, i och med klimatförändringar och återkommande problem med vinterbete, möjliggör för de samebyar som har problem, att få komma dit med sina renar när det blir låsta beten i de egna områdena.

- Även om det inte är renskötsel i det området nu så tycker jag att man ska frigöra de där områdena så att man kan nyttja det som reservbeten för många samebyar. Men sätter man ut några vildrenar i det området, då är det ju omöjligt att kunna nyttja dem för tamrenskötsel. 

Idre sameby har också dålig erfarenhet från norsk sida där de varit granne med okontrollerade vildrenar.

- Där hade vi stora problem med att de som ansvarade över stammen inte hade riktig kunskap om det där, och då finns det ju risk att den sprider sig kanske till nuvarande renskötselområden.

Forskarens idé är bland annat att vildrenarna skulle vara ett sätt att minska konflikten mellan människa och varg, eftersom vargen ger sig på vildren istället för tamdjur.

Men Benny Jonsson, ordförande i Idre sameby, ser hårt lidande vildrenar framför sig, eftersom han sett vad som händer när vargen letat sig in i samebyns område.

- Så man kan fundera om inte det är oetiskt att plantera ut renar i ett vargområde där vargen då ska hålla på att härja och jaga renarna kors och tvärs och sarga dem, säger Benny Jonsson ordförande för Idre sameby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista