1 av 2
Lars Ánte Kuhmunen, ordförande Gabna sameby.
2 av 2
Lars Ánte Kuhmunen, ordförande Gabna sameby. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Trasiga stängsel runt järnvägen - dödsfälla för renarna

På två månader har man hittat 170 tågdödade renar längs sträckan Kiruna-Riksgränsen. Gabna sameby kräver nu att de trasiga stängslen lagas.

Följ med Gabna samebys ordförande Lars Ante Kuhmunen längs järnvägen i klippet.

Trafikverket utreder just nu hur de ska göra med stängslen.

-  Det utreds vilken metod och hur man ska göra med stängslet. Man kanske måste flytta det på vissa ställen och bygga om det på andra ställen, även om det är nybyggt så kanske det inte har hamnat på rätt ställen, säger Anders Moritz, tf enhetschef vid Trafikverket. 

2016 dödades sammanlagt 700 renar i hela Sverige, siffrorna för antalet tågdödade renar 2017 är ännu inte klara. Bara norr om Kiruna har 170 renar dödats av tåg under årets två sista månader. 

-  En lösning vore en ekodukt, som i Mertainen. När man flyttar över den känns det som att vår näring är en del av storsamhället. Som det är här känns det som att vi är långt utanför samhället, säger Lars Ánte Kuhmunen, ordförande Gabna sameby.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista