Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Inga pengar från regeringen för Härjedalsmålet

Det blir inga pengar från regeringen till Samefonden för de förluster på över tjugofem miljoner som uppstått när fonden beviljat lån för rättegångskostnader i Härjedalsmålet.

Regeringen har avslagit en ansökan från Samefonden om ersättning på tjugofem och en halv miljon för de förluster som uppkommit när fonden beviljat lån till samebyar för att betala rättegångskostnaderna i mål om rätt till renbete i Härjedalen.

Samefonden menar att samebyarna inte har möjlighet betala tillbaka lånen men regeringen som menar att Samefondens styrelse själv ansvarar för användningen av bidrag ur samefonden, avslår alltså ansökan.

Som argument till sitt avslag använder regeringen en paragraf i rennäringsförordningen som innebär att pengar ur Samefonden, i mån av tillgång på medel, lämnas till inköp eller arrende av mark för renskötsel, rennäringens rationalisering och andra åtgärder till främjande av rennäringen samt till främjande av den samiska kulturen och samiska organisationer.

Vi har under dagen sökt Samefondens ordförande Sylvia Simma utan att lyckas och från regeringens sida väljer man att inte kommentera sitt beslut. I ett mail från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht får vi svaret: Vi avstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista