Ordförande Ingrid Inga bläddrar i regleringsbrevet under kulturnämndens första mötesdag för i år.
Ordförande Ingrid Inga bläddrar i regleringsbrevet under kulturnämndens första mötesdag för i år. Foto: Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi

Instiftar stipendium för att främja samisk kultur

Sametingets kulturnämnd har i år fler miljoner att dela ut till samiska organisationer och projekt. Stipendier till samiska kulturutövare är på gång.

Sametingets kulturnämnd är just nu samlade i Kiruna för att besluta om årets verksamhetsbidrag till samiska organisationer. I år har de 2,5 miljoner kronor mer att dela ut än förra året. 

-  Det är första gången anslaget till samisk kultur höjs, det är ett litet steg i rätt riktning, säger ordförande i kulturnämnden Ingrid Inga, som hade hoppats på mer. 

Är det bara för i år eller tror du att ni kommer få mer pengar i potten?

-  Vi tror och kommer att jobba mot regeringen för att det ska öka även till nästa år.

Utöver pengafördelningen kommer kulturnämnden under de här dagarna instifta två stipendier. Beslut om hur de ska utformas tas under onsdagen. 

-  De har jobbat mer med stipendier i norska sametinget, men det är något också vi kan göra. Stipendierna ska delas ut till personer som i sitt arbete stärker och utvecklar samisk kultur, säger Ingrid Inga. 

De ska också dra igång ett arbete för att bättre kunna kontrollera vad pengarna som delas ut går till och hur bidragen stärker samisk kultur.

Kulturnämnden har i år totalt 23,4 miljoner kronor att dela ut till organisationer och projekt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista