Sanna Vannar
Sanna Vannar. Foto: Privat
Rádio Sápmi

Renskötare: Önskar att jag någon dag får uppleva en bra vinter

Sanna Vannar: Dat eai gávnna maidege borrat
3:24 min

Beteskrisen breder ut sig och hittills har 21 samebyar ansökt om att få stöd från Sametinget för att kunna utfodra renarna. Vi har pratat med renskötaren Sanna Vannar från Sirges sameby.

Det är 18 samebyar från Norrbotten och tre från Västerbotten som ansökt om det så kallade katastrofskadeskyddet från Sametinget. Det är den dåliga vintern med isbildning och mycket snö som är orsaken till att många söker ersättning för att kunna mata renarna.

En av dem är Sirges sameby och i dagens Rádio Sápmi pratar vi om beteskrisen med unga renskötaren Sanna Vannar från Sirges sameby.

– Det är verkligen otroligt dåligt bete, det är is på marken och ovanpå är det hårt packad snö. 

Hur påverkar det här din vardag i renskogen?

– Det betyder att jag får jobba hårdare och vara i skogen varje dag. Renarna går mot alla håll och håller inte samman, berättar Sanna Vannar till Rádio Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".