Ren matas med lav. Foto: Nils-Josef Labba / SVT Sápmi
1 av 2
Ren matas med lav. Foto: Nils-Josef Labba / SVT Sápmi
Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd
2 av 2
Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

Katastrofskadeskyddet ses över - nya föreskrifter nästa år

Sametinget kommer se över föreskrifterna som reglerar katastrofskadeskydd vid dåligt bete. Men det kommer inte påverka den här vinterns beteskris.

Sametingets rennäringsnämnd beslutade i dag att ge i uppdrag till kansliet att se över föreskrifterna. Tanken är att de nya föreskrifterna ska börja gälla till nästa vinter.

-  Det finns ett behov att titta på all klimatrelaterad påverkan. Inte bara djupsnö och isbildning, det kan ju finnas andra saker som påverkar renbetet. Det behövs tittas på ordentligt, säger Marita Stinnerbom, rennäringsnämndens ordförande.  

Det har inför mötet talats om en eventuell lösning för det här årets problematik, då det är extremt mycket snö på många håll i Norrbotten. I dag ges inte ersättning vid mycket snö, betet måste vara låst av is på marken. 

- Vi har ju gett i uppdrag till kansliet att se över föreskrifterna för klimatrelaterat bete och att vi ska ha föreskrifterna på plats till nästkommande år. I dagsläget har vi fått information från kansliet att ingen sameby har ansökt om betessyn på grund av djup snö.

21 samebyar har hittills ansökt om katastrofskadeskydd, 18 av samebyarna är i Norrbotten, tre är i Västerbotten. De kan få ersättning för som mest hälften av foderkostnaderna. Det är Sametingets styrelse som slutligen kommer att ta beslut om hur föreskrifterna för katastrofskadeskyddet ska se ut.

-  Vi har en budget så vi kan börja i dag att fördela ut medel redan idag. Tyvärr har vi inte hur mycket pengar som helst i rennäringsanslaget. Men vi försöker från nämndens sida att klara av de kostnader som blir, säger Marita Stinnerbom, rennäringsnämndens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista