Vatten från inlandsissmältningen på Grönland tros kunna blockera den varma Golfströmmen.
Vatten från inlandsissmältningen på Grönland tros kunna blockera den varma Golfströmmen. Foto: John Mcconnico/ AP Photo/ TT

Världens väder allt mer extremt

Januari, februari, juni och juli är alla månader då extremväder är extra vanligt. Naturskadespecialisten Pär Holmgren förklarar hur och varför olika typer av väder blir mer extrema.

Leguaner som förstenas av kyla i Florida, snökaos i Alperna och fladdermösshjärnor som steks i värmevåg, i Australien just nu. Extremväder blir allt vanligare världen över, och riskerar att bli ännu vanligare i och med klimatförändringarna.

– Det är nästan alltid så att de mest extrema händelserna inträffar under juli, augusti och januari, februari, säger Pär Holmgren.

I norr höjs temperaturen snabbare än i övriga världen. Enligt den årliga rapporten Arctic Report Card, från amerikanska myndigheten NOAA, så tinade permafrosten rekordsnabbt i Arktis under 2017. Rapporten konkluderar också att folk i norr drabbas hårt och att vi måste förbereda oss för ett nytt, förändrat Arktis. 

Det går inte att säga att allt extremväder beror på klimatförändringar. Det man dock kan se är att många typer av extremväder blir allt extremare på grund av klimatförändringarna.

– Även i ett oföränderligt klimat så blir det extrema händelser. Men det blir en markant ökad risk för dem med klimatförändringarna, säger Pär Holmgren.

Läs mer om hur extremvädret påverkas av klimatförändringarna på SVT Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista