Gruvan i Kiruna. Foto Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
Gruvan i Kiruna. Foto Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.
Jan Moström, vd LKAB. Foto SVT.
2 av 2
Jan Moström, vd LKAB. Foto SVT.

LKAB: Nya huvudnivåer och automatiserad drift

LKAB planerar för gruvdrift i minst 42 år till eller åtminstone till 2060, men det blir stora förändringar i driften.
”Vi måste gå från manuellt till automatiserat arbete” säger LKAB:s vd Jan Moström.

Gruvbolaget hade på onsdagen kallat Kiruna kommun, Gällivare kommun, Luleå kommun och Luleå tekniska universitet (LTU) till ett möte om sina framtidsplaner, det berättar SVT Nyheter Norrbotten.

LKAB planerar just nu för gruvdrift mellan 2030 och 2060, vilket bland annat innebär nya huvudnivåer och fossilfria bränslen för att bli koldioxidfria.

– Den stora saken inför framtiden är automation. Den digitala utvecklingen går oerhört fort nu och vi måste gå från i huvudsak manuellt arbete till automatiserad drift och någon form av processtyrning, det är det vi jobbar med. säger vd Jan Moström.

Blir det färre LKAB-anställda i framtiden?

– Nej, jag hoppas inte det. Jag vill inte säga att färre ska göra lika mycket som i dag, utan att minst lika många som i dag ska göra väsentligt större volymer, säger Jan Moström.

Blir det nya huvudnivåer?

– Ja, men jag kallar det strukturinvesteringar. Vi kan möjligen kopiera de huvudnivåer vi kör i dag, men då sitter vi fast i våra gamla teknik-och energiplattformar. Hur ska vi då bli koldioxidfria och hur ska vi automatisera vår verksamhet? Vi har ett stort utvecklingsarbete framför oss, säger Jan Moström.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista