Riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/ TT
Foto: Henrik Montgomery/ TT

Fler politiker än tidigare lämnar sina uppdrag

Fler politiker har valt att lämna sina uppdrag den här mandatperioden jämfört med den förra. Nästan var fjärde kommunpolitiker har slutat sedan valet 2014.

2014 valdes nästan 15.000 politiker till riksdag, kommuner och landsting. Nu har mer än var femte av dem lämnat sitt uppdrag.

SVT frågar statsvetaren Richard Öhrvall som har forskat i politiska avhopp, om möjliga orsaker.

– Det är svårt att veta exakt, men en trend vi sett är att de som är nya i politiken tenderar att hoppa av i lite högre grad än de som vet vad det innebär att vara politiker. I förra valet gick ju Sverigedemokraterna fram väldigt starkt och fick in många personer som inte har tidigare erfarenhet av politik, och vi ser också att det är lite högre andel avhopp bland Sverigedemokraternas ledamöter än för de andra partierna, säger Richard Öhrvall.

Sett till antal så har flest socialdemokrater lämnat tjänsten, 973 stycken. Högst andel avhopp är dock i Sverigedemokraterna, där 35 procent av de folkvalda hoppat av sin post.

De flesta som hoppar av är kommunpolitiker, den här mandatperioden har nästan var fjärde kommunpolitiker, 23 procent, lämnat sitt uppdrag. De flesta är också fritidspolitiker. Avhopp är vanligare bland kvinnor och bland yngre politiker.

– När vi frågar politiker varför de hoppat av så säger en klar majoritet att det är av privata skäl, alltså saker som har att göra med att kombinera uppdraget med familjen eller arbetslivet. Det man kan kalla livspusslet. Det finns också de som kopplar avhoppet till politiska skäl, problem med partiet, man tycker inte att det ger något, säger Richard Öhrvall.

Läs mer 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista