1 av 2
Konstnär Lina Maria Viitala ställer ut i Kiruna Stadshus.
2 av 2
Konstnär Lina Maria Viitala ställer ut i Kiruna Stadshus. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Sista trettondagsutställningen innan rivning

Konstnären Lina Maria Viitala är den som har sista trettondagsutställningen i Kiruna stadshus innan stadshuset rivs. Väggarna pryds just nu med hennes tavlor, ofta med samiska kvinnor som motiv.

-  Jag vill lyfta fram kvinnorna genom konsten. Som en stark och stolt individ. Jag tittar jättemycket på gamla nomadbilder. Man ser sina egna släktingar, det blir som att stärka upp sin egen identitet och få en relation till dem, säger Lina Maria Viitala.

Nästa höst ska all verksamhet flyttas till det nya stadshuset. Lina Maria bor i Kiruna men är inte direkt sorgsen över att stadshuset snart rivs.

-  Jag tycker att det bara är skönt. Äntligen börjar man se att det händer något, det är inte bara prat. Men samtidigt så saknar jag att se att det kommer något nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".