Vapstens lappby i tingsrätten.
1 av 2
Vapstens lappby i tingsrätten. Foto: Pia Sjögren/ Sveriges Radio
Vapstens lappby vill ha bättre rätt
2 av 2
Vapstens lappby vill ha bättre rätt. Foto: Pia Sjögren
Lycksele

Frågan om rättegång i Vapsten ännu öppen

Vapsten sameby kommer att överklaga Lycksele tingsrätts beslut från förra veckan om att det ska bli rättegång mellan Vapstens Lappby och Vapsten sameby om bättre rätt till renbete i samebyns område.

Den som vill överklaga ett tingsrätts beslut ska muntligen eller skriftligen lämna in en missnöjesanmälan inom en vecka från att beslutet kom. Det här har Vapsten samebys ombud nu alltså gjort, vilket innebär att samebyn nu har ytterligare två veckor på sig att formulera sin överklagan.

Sedan är det upp till hovrätten att lämna prövningstillstånd när det gäller samebyns inställning att det inte ska bli någon rättegång, eftersom de bland annat menar att Lycksele tingsrätt saknar behörighet att pröva frågan om att fastställa att Vapsten Lappby har bättre rätt till registrering hos Sametinget om renskötsel i området.

Tingsrätten meddelar att överklagandet ska ha inkommit till tingsrätten den 2 februari 2018.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".