Girjasdomen: Lars Miguel Utsi intervjuas efter domen
1 av 2
Lars Miguel Utsi. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson.
2 av 2
Jakt- och fiskesamernas Håkan Jonsson. Arkivbild: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
#GirjasMotStaten

Girjasdomen: Olika syn i Sametinget

Lars Miguel Utsi: Lea čielggas ahte duopmostuollu ii atte stáhtii rivttiid
3:42 min

Sametingets vice styrelseordförande Lars Miguel Utsi menar att domen har stor betydelse för samiska rättigheter.

Hör även Jakt- och fiskesamernas Håkan Jonsson längst ner i artikeln.

- Det är ganska bra känslor. Det är klart att domen visar att staten inte har jakt- och fiskerättigheter. Samerna har en stark rätt. Jag ser att den säger att samebyar har stark rätt, men kanske även samer utanför samebyar och lokala människor, säger Lars Miguel Utsi som var på plats i Umeå. 

Vad betyder domen för samer som inte är samebymedlemmar? 

- Den stärker även deras rättigheter. 

Men det håller inte oppositionspartiet Jakt- och fiskesamerna med om. Ordförande Håkan Jonsson menar att domen är väldigt politiskt färgad.

- Jag har inte hunnit läsa igenom domen ordentligt, men de samer som är utanför samebyarna har möjlighet att jaga och fiska på sina förfäders marker genom upplåtelse via staten. Får man inte den möjligheten i fortsättningen, så kommer många samer att inte ha möjlighet att jaga och fiska på de marker som man faktiskt har rätt till. 

Vad tror du att domen kommer att innebära? 

- Jag blir förvånad om domen inte blir överklagad. Men det som hade kunnat vara ett scenario i framtiden, är att det kan bli en rättstvist mellan samebyn och samer utanför samebyarna om de inte får en starkare rätt till jakt och fiske, säger Jonsson.

Lars Miguel Utsi ser att domen är bra för Sametinget och dess politiska arbete framöver.

- Den är bra för Sametinget. Den visar att staten inte har äganderätt till jakt- och fisket. Det ger oss politiska utmaningar att få riksdagspolitiker att ta hänsyn till domen och forma lagar efter den, säger Utsi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".