Rovdjursriven ren i Rans sameby söder om Vindeln.
Rovdjursriven ren. Foto: Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Rovdjur

Sametinget och SSR begär lagstiftning om rovdjursnivåer

Både Sametinget och SSR vill ha åtgärder mot rovdjursförluster. I varsin framställan vill de se lagstiftning om toleransnivåer för samebyarna. Sametinget har också begärt ett möte med miljöministern.

I förra veckan skickade Sametinget en skrivelse till regeringen med en begäran om lagstiftning rörande toleransnivåer för rovdjur.

Sametinget föreslår i första hand att riksdagens beslut om toleransnivå samt tillämpningen av förvaltningsverktyget införs i förordning (2009:1263) om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn. Av regleringen ska definitionen av toleransnivå framgå, samt hur rovdjursförvaltningen ska anpassas för att förhindra att toleransnivån överskrids, respektive åtgärder som bör vidtas vid ett eventuellt överskridande.

Nu har även Svenska Samernas Riksförbund gått ut med en liknande begäran – men med skarpare formuleringar.

SSRs kräver i ett uttalande att regeringen agerar via lagstiftning för att få ner toleransnivåerna till de tio procent som riksdagens satt upp som mål.

Det var i december 2013 som riksdagen beslutade att det ska finnas toleransnivåer för skador på ren orsakade av rovdjur. Rennäringen ska inte behöva tåla mer än tio procent i förluster.

Sametinget och Naturvårdsverket har tillsamans tagit fram ett förvaltningsverktyg för hur toleransnivån ska uppnås.

Men i verkligheten har detta mål inte varit i närheten att uppnås och nu vill både Sametinget och SSR se lagstiftning på området.

Sametinget har också begärt ett möte med miljöminister Karolina Skog (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".