Tráhppie.
1 av 3
Tráhppie i Umeå. Foto: SVT
Michael Lindblad
2 av 3
Michael Lindblad, ordförande i Såhkie Umeå sameförening. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Gunne-Gerd Holmlund och Camilla Törnroos
3 av 3
Gunne-Gerd Holmlund och Camilla Törnroos Foto: Karen Eira/Sameradion & SVT Sápmi

Kulturhuset Tráhppie nedläggningshotat

2:41 min

Såhkie - Umeå sameförening viftar återigen med varningsflaggan för en eventuell nedläggning av kulturhuset Tráhppie.

Sameföreningen får inte de medel som behövs för att driva verksamheten vidare menar ordförande Michael Lindblad. Idag ska styrelsen besluta om verksamheten ska fortsätta eller inte.

- Vi är i det läget att vi måste hitta minst 200 000 kronor till, i annat fall så kan vi liksom inte fortsätta, säger Michael Lindblad.

Redan i slutet av oktober flaggade sameföreningen för att en nedläggning av Tráhppie skulle kunna bli aktuell om inte de statliga aktörerna Sametinget, Statens kulturråd och Region Västerbotten skjuter till tillräckligt med medel. Nu när resultatet från de statliga bidragsgivarna kommit är sameföreningens ordförande Michael Lindblad bekymrad.

- Utfallet är ju betydligt lägre än vad vi hoppades på och därför är vi fortfarande i situationen att vi är underfinansierade.

Föreningen menar att de sammanlagda statliga bidragen inte lever upp till Umeå kommuns bidrag på över 1 miljon. Sametinget har beviljat 200 000, från Statens kulturråd kommer 300 000 och från Region Västerbotten får man 150 000 kronor. Och även om såväl Sametinget som Statens kulturråd ökat bidraget till sameföreningen med sammanlagt 300 000 i år så räcker det inte.

- Vi kan inte bedriva en verksamhet utan personal, det förstår alla. Och att utfallet inte blev bättre, det är jag väldigt besviken på. Sedan att Region Västerbotten inte höjt någonting alls, är en besvikelse som är nästan än större, säger Michael Lindblad.

Camilla Thorn-Wollnert, som är regionkulturchef på Region Västerbotten, menar att regionen stöttar den samiska kulturen via de samiska veckorna.

- När det gäller Umeå sameförening och Tráhppie så har man beslutat om 150 000 kronor just till det evenemanget. Det har liksom inte utgått något verksamhetsbidrag till Tráhppie, det är väl det som är grundproblematiken, sägen Camilla Thorn-Wollnert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista