1 av 2
Järv
2 av 2
Foto: SVT Arkiv
Jämtland

Järv orsakar stora problem - tvingas flytta renhjorden

Tidigare fanns järv bara i fjällen. Men nu finns de även i skogslandet och det orsakar stora problem för rennäringen. – Jag har pratat med äldre renskötare och det har aldrig varit så här förut, säger Pär Mikael Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby.

Hör också Pär Mikael Åhrén berätta om hur renen betar och varför han inte vill behöva flytta sin renhjord.

Det textade inslaget ser du i torsdagens Oddasat på SVT Play.

I området där Per Mikael Åhrén och hans bror har sina renar på vinterbete är det oroligt och det beror på att de har järvar inne bland renarna. Nu har situationen blivit så problematisk att de avser att flytta bort renarna från området.

- Järven jagar i stort sett varenda natt och i den här snön har renen ingen chans att komma undan, säger Pär Mikael Åhrén.

Den här vintern har Ohredahke sameby i Jämtland stora problem med järv i sitt vinterbetesområde vid Graninge i gränslandet mellan Jämtland och Västernorrland i ett område där det tidigare inte har funnits järv. Dessutom är det ovanligt mycket snö vilket försvårar än mer för renarna, berättar Per Mikael Åhrén. Förutom att järvarna plågar och dödar renarna så skrämmer de dem så att slutar beta och bara vandrar åt olika håll.

- Områden norr om Skälsjön där renen helt slutat gräva och bara börjat vandra. Och det är där järven varit som svårast och då får renen ingen betesro överhuvudtaget. När järven håller på att jaga natt efter natt efter natt, då vill renarna lämna området , säger Pär Mikael Åhrén.

Skyddsjakt på järv kunde vara en lösning och renägarna har varit i kontakt med länsstyrelsen i Västernorrland som kan ta beslut om skyddsjakt. Man har också dokumenterat några av skadorna som järvarna orsakat.

– Men de vill helst ha mer dokumentation, säger Pär Mikael Åhrén.

Samebyn känner också att de inte har tid att vänta på ett beslut om en eventuell skyddsjakt. Det brukar dra ut på tiden eftersom ärendet ofta överklagas och även om de skulle få skyddsjakt så är det inte ens säkert att det lyckas.

– I de här snöförhållandena så är chansen femtio procent. Så därför lägger vi tid och kraft på det som vi tror är bäst och det är att försöka fly, säger Pär Mikael Åhrén.

Nu ska de istället försöka flytta renarna några mil österut, en flock i taget, och det är inte riskfritt för renarna.

- Det är tidigt på säsongen, och en hel del kalv börjar tröttna. En kalv som går ner sig för mycket, den dör helt enkelt. Den har ingen chans att återhämta sig, säger Pär Mikael Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".