Antaris Vannar ja Matto Skum
Två av de nya vägsvisarna på svensk sida, Antaris Vannar ja Matto Skum. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi

Nya vägvisare ska motverka okunskap om samer i Sverige

Matto Skum ja Antaris Vannar
3:01 min

Nu finns det tre vägvisare även på svensk sida. 2017 fick Sáminuorra och Vartoe 1 miljon till ett informationsprojekt om samer, Nuoras nurri eller Från ungdom till ungdom. Vägvisarsatsningen är en del av det projektet.

I år sätter man i gång vägvisarsatsningen, där tre ungdomar ska resa runt på skolor i Sverige för att informera om samer på skolor. Budgeten för 2018 är på en miljon kronor. I år ska vägvisarna besöka några skolor för att visa departementet om hur stor okunskapen är bland svenska skolungdomar om samer.

De tre första vägvisarna är Antaris Vannar, Matto Skum och Janni Klemensson, de började denna vecka med utbildning om samisk kultur och historia och hur man bemöter fördomar.

Norge har haft vägvisare länge. Nu ska de nya vägvisarna på svensk sida träffa dem i Norge, för att lära hur de jobbar. Det är Sámi Allaskuvla som driver vägvisarprojektet i Norge. De svenska samiska vägvisarna har träffat Eva Måsö vid Sámi Allaskuvla som är handläggare för de norska vägvisarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".