En bild över politikerna i riksdagen.
1 av 4
Parlamentet riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Krihke Nordling, plenum Staare 2018.
2 av 4
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Jonas Eriksson (MP). Riksdagsledamot från Örebro län.
3 av 4
Jonas Eriksson (MP). Riksdagsledamot från Örebro län. Foto: Miljöpartiet de gröna.
Isak Utsi, Sáminuorras ordförande.
4 av 4
Isak Utsi, Sáminuorras ordförande. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi
#staare2018

Riksdagen säger nej till samisk sanningskommission

Riksdagen avslog i förra veckan två motioner som berör en samisk sanningskommission. Miljöpartiet röstade också nej – men försäkrar att de inte övergett frågan.

Riksdagen debatterade förra veckan en rad motioner som berör de nationella minoriteterna. Vänsterpartiet och centerledamoten Per Åsling hade lämnat in varsin motion om att inrätta en samisk sanningskommission.

Men Riksdagen röstade nej – endast Vänsterpartiets ledamöter stödde förslaget.

Inte ens Miljöpartiet ställde sig bakom motionerna, trots att partiet, framförallt genom sameminister Alice Bah Kuhnke, haft en hög svansföring i frågan.

Förvåning

Krihke Nordling, Min geaidnu, är ledamot i en arbetsgrupp bestående av Diskrimineringsombudsmannen och samiska representanter. Hon är förvånad och något kritisk till framförallt Miljöpartiet.

– Jag blev jätteupprörd när jag hörde det – de har ju tidigare aviserat att de ställer sig positiva till att etablera en sanningskommission. Det sänder ju signaler som gör att man blir oroad, säger Nordling.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson, säger att partiet driver frågan i regeringen och han betonar att det därför är praxis för ett regeringsparti att avslå motioner som redan är under beredning.

-Det kan se konstigt ut om man inte vet hur riksdagen jobbar. Men att få till en sanningskommission är något som Miljöpartiet och vår kulturminister drivit länge. Avslaget i riksdagen är en praxis eftersom det är en politik man redan driver, säger Jonas Eriksson.

Lugnande besked

Krihke Nordling har fått samma besked från Miljöpartiet – och det lugnar henne något.

– Det visar att de ändå är engagerade och positiva men jag hade velat ha tydligare bevis för detta. Jag tror vi får bevaka detta så det verkligen händer något, säger Nordling.

Sáminuorras ordförande Isak Utsi sitter också i arbetsgruppen som jobbar med sanningskommissionen.

Han är något förvånad över Miljöpartiets avslag men inte alls lika kritisk som Krihke Nordling – utan tycker i ställer det är bra att riksdagen sagt nej till motionerna.

– Vi har varit tydliga med att vi äger frågan i Sápmi. Det kanske inte är meningen att riksdagens ledamöter eller regeringen ska formulera våra mål. Vi hoppas få jobba med våra tankar och idéer och lobba för dem. Sedan kanske vi kan se konkreta resultat i riksdagen, säger Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".