Per Axelsson och Christina Storm Mienna, forskare Umeå universitet.
Per Axelsson och Christina Storm Mienna, forskare Umeå universitet. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Kartlägger samers hälsa med urfolksmetodologi

Christina Storm Mienna: "Den samiska befolkningen ska vara med och bestämma hur studien ska se ut"
6:59 min

Idag presenterar forskarna Christina Storm Mienna och Per Axelsson planerna på en kartläggning av samers hälsa. Men först vill forskarna veta vad samer vill ha med i forskningen, det görs i en förstudie.

Kartläggningen, Haldi – hälsa och levnadsvillkor i Sápmi, Sverige, ska genomföras med enkäter och kliniska undersökningar. Men innan man kan dra igång vill forskarna ha input från samer om vad man vill ska vara med i kartläggningen. Under våren ska de träffa fokus-grupper som kan hjälpa dem med detta.

– Forskare har fått kritik för att planen för forskningen är klar när man kommer med frågorna till samer, men vi vill vända på det, säger Christina Storm Mienna, som är medicine doktor och forskare vid Umeå universitet.

SamiNor är kartläggningen som är gjord på Norsk sida av Sápmi. SamiNor gjordes i två omgångar och har bland annat visat att 10% av befolkningen i Kautokeino, Nord-Norge har diabetes typ 2, ett antal som är mycket högre än hos majoritetsbefolkning. Läs mer hos NRK Sápmi om kartläggningen i norska Sápmi.

– Just nu vet vi ju inte riktigt om det är skillnad på samer och icke-samer inom en kommun. Finns det sådana skillnader och är det något som den samiska befolkningen är mer drabbad av och om det är så, hur ska man jobba vidare med det inom hälsovården? Då måste man jobba preventivt, och det är något SamiNor också har lyckats med. 

Vill du medverka i studien Haldi - hälsa och levnadsvillkor i Sápmi? Skicka ett mejl till: fokushaldi@gmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".