Landsbygsminister Sven-Erik Bucht
1 av 2
Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i Staare (Östersund), där han träffade bland annat Sametinget. Foto: Anna-Karin Niia/Sameradion och SVT Sápmi
Bucht träffade Sametinget i Staare (Östersund).
2 av 2
Bucht träffade Sametinget i Staare (Östersund). Foto: Maria Soläng, pressekreterare
Staare

Sven-Erik Bucht: Vi behandlar frågan om rovdjurstrycket nu

Regeringen jobbar med kravet om att rovdjurstrycket ska ner, det säger Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Idag, i Staare, diskuterade han frågan med Sametinget.

I dag har Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht varit i Staare/Östersund, där han träffat delar av Sametingets styrelse och rennäringsnämnden. De tog bland annat upp frågan om kravet att nivån för andelen rovdjursdödade renar i Sverige, ska till den nivå som riksdagen tidigare har satt och att detta ska bli lagstiftat.

- Vår ambition är att behandla frågan skyndsamt. Min statssekreterare kommer att träffa Sametinget redan nästa månad i den här frågan, säger Bucht.

Det var i januari som samtliga ordföranden för samebyarna i Jämtland, Härjedalen och Dalarna, Sametinget och Svenska samernas riksförbund (SSR) i brev till regeringen krävde att rovdjurssituationen i renskötselområdet måste lagstiftas.

 - Vi fick hemställan förra veckan och vi håller på att titta på den nu och jag har diskuterat den med Sametingets styrelseordföranden och delar av rennäringsnämnden och jag har varit väldigt tydlig att jag har en stor förståelse för den frustration som många samer upplever just nu, säger Sven-Erik Bucht. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".