Nils Johan Haetta, ordförande i Samiska journalistförbundet.
Nils Johan Haetta, ordförande i Samiska journalistförbundet. Foto: NRK Sápmi

Vill få igång diskussion om samisk media fritt från statliga mediabolag

Nils-Johan Heatta: Manin mii sámit galgat leat čuorbbibu?!
7:58 min

Just nu jobbar Public Service-kommittén med det kommande sändningstillståndet för radio och TV. Samtidigt menar Samiska journalistförbundets nye ordförande att det är dags att diskutera en självständig samiskt mediainstitution.

Förre NRK Sápmi-chefen Nils Johan Haetta är ny ordförande i det samiska journalistförbundet, SJS.

Samtidigt som Public Service-kommittén i Sverige utreder framtiden för Radio och TV - så menar Haetta att det är dags att diskutera frågan om ett självständgit samiskt media, fritt från ländernas mediainstitutioner.

 – Det är i enlighet med de krav om större självbestämmande som samiska politiker länge har jobbat med, säger Haetta.

Han påpekar också att FN Urfolksdeklaration säger att urfolk världen över har rätt att inrätta sina egna mediainstitutioner som de själva styr.

 – Om samiska politiker menar allvar med att media är viktigt för ett samhälle, så är det konstigt om de inte jobbar för att samisk media också ska styras av det samiska samhället, säger Haetta.

Men Haettas efterträdare på chefsposten i NRK Sápmi, Mona Solbakk tror inte på det här. Hon menar att det självklart är viktigt att diskutera saken nu när sändningstillståndet ska förnyas i Sverige.

Men då tror Solbakk hellre på att samarbeta i det samiska samhället över landsgränserna för att stärka det samiska mediautbudet genom de befintliga Public Service-bolagen.

Men enligt Haetta skulle den stora skillnaden med ett självständigt samiskt media vara att samiska samhället formar medias mål och strategier. Det som görs av ländernas regeringar och riksdagar idag.

 – Varför skulle inte vi samer klara av att vara lika opartiska och oberoende som andra? (Nils-Johan Haetta)

Sametinget har i dagarna skickat in sitt remissvar till Public Service-kommittén och lyfter särskilt fram språket som viktigt för det samiska mediautbudet i framtiden, och då menar man alla samiska varieteter. 

Men Nils-Johan Haetta tror inte att det räcker med att Sametinget agerar i förhållande till ländernas beslut om sändningstillstånd för radio och TV.

Haetta anser att Sametinget framför sina åsikter på ett bra sätt, men frågar sig samtidigt om de verkligen når dit man önskar genom dem.

 – Man kan ju inte påstå att Sveriges Radio och SVT tidigare följt de samiska kraven om att stärka det samiska mediautbudet.

Nuvarande NRK Sápmi-chefen Mona Solbakk befarar dock att det skulle vara negativt ur samisk synpunkt att lämna de stora Public Service-bolagen eftersom det är sådan konkurrens om att nå publiken idag.

 – Det ska vara så väldigt bra kvalitet på det vi gör om vi ska nå publiken, våra unga väljer Kardashian och Netflix. Om vi inte har världens bästa kompetens, som Public Service-bolagen har, som grund så undrar jag hur vi ska nå publiken, säger Solbakk.

Frågan om hur man ska säkra oberoendet och opartiskheten hos en samisk mediainstitution avfärdar Nils Johan Haetta som helt onödig.

Det löser man enligt honom på samma sätt som staterna, det vill säga med mediagranskande organ under riksdag och regering. Samma sorts granskningsorgan kan enligt Haetta inrättas under de tre Sametingen.

 – Varför skulle inte vi samer klara av att vara lika opartiska och oberoende som andra?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".