Per Olof Nutti
1 av 2
Per Olof Nutti, Sametingets styrelseordförande. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Aili Keskitalo höll tal under den officiella invigningen av Staare 2018
2 av 2
Norska Sametingets president Aili Keskitalo. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Sametingspolitiker positiva till samisk public service

Per-Olof Nutti: Det är upp till oss nu att visa att vi kan
5:25 min

Sametingens toppolitiker i Sverige och Norge ser positivt på idén om en självständig samisk medieinstitution, som Samiska journalistförbundets ordförande föreslagit.

Samiska journalistförbundets ordförande Nils Johan Haetta menar att det är dags att börja diskutera en självständig samisk medieinstitution. Han tycker att det är i enlighet med de krav om större självbestämmande som samiska politiker jobbat med länge.

Och Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti ser möjligheten till förnyelse om det samiska samhället själva tar hand om public service.

- Vi samer måste ta ansvar för vårt eget språk till att börja med, och vi hänvisar ofta till självbestämmande och om man ska uppnå ett självbestämmande så kan man inte låsa sig i olika fack, utan man måste ta hela paketet med sig, säger Per Olof Nutti.

Samtidigt medger han att politikerna varit dåliga på att prata om media när man diskuterat självbestämmande.

- Det är upp till oss nu att visa att vi kan och att vi törs och vi visar samtidigt att vi vill värna om det här också, och det här är ett ypperligt tillfälle för oss att visa en väg framåt.

Också Aili Keskitalo, som är sametingspresident i Norge, stöttar på en principiell nivå helhjärtat idén om samisk public service media.

- Jag ser positivt på att också ha en samisk autonomi för media och jag tror det kan vara mycket positivt för den samiska samhällsdebatten.

Aili Keskitalo tror att en samisk medieinstitution precis som traditionell public service skulle säkra sitt oberoende och sin opartiskhet i förhållande till det samiska samhället, men ser risken att en sådan institution inte får tillräckliga resurser.

- Det kan hända att de nationella myndigheterna mister intresset  för samisk media när de inte längre tycker att det är deras ansvar och att det då blir svårt att få resurser till att utvecklas både teknologiskt och journalistiskt, säger Aili Keskitalo.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".