Niila Inga: Attityden mot samer och rennäring har hårdnat

För två år sedan DO-anmälde Niila Inga, ordförande i Laevas sameby, Kiruna kommun. Det för att kommunen då gjorde som Jägarförbundet i Norrbotten gjorde nu i veckan - flög över ett område för att spana om samebyn hade talat sanning om antalet renar i området.

Niila Inga har under lång tid varit väldigt aktiv i debatten om renskötselns rättigheter, både i Kiruna kommun där samebyn bedriver renskötsel men också i Sverige i stort. Och han upplever att det klimatet blivit hårdare.

– Jag tycker att det blivit värre senaste åren, att debatten blivit polariserad. De litar inte på oss och tror att vi bara försöker stänga ute folk från fjällvärlden, säger Niila Inga.

I veckan flög Jägarförbundet i Norrbotten och spanade över ett område som Girjas Sameby ansökt och fått avlysning av småviltsjakten. Ett förbud de ansökt om för att renarna ska få betesro i området. Jägarförbundet ville se hur mycket renar som betar i det aktuella området.

Våren 2016 gjorde Kiruna kommun samma sak, då flög de över ett område som Laevas sameby hade fått beviljat tillfälligt skoterförbud för att deras renar skulle få betesro.

Laevas sameby anmälde Kiruna kommun till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för kontroll-flygningen, då kommunen inte brukar kontrollera andra aktörer som ansöker om tillfälliga skoterförbud. DO tog inte upp fallet.

Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna, vill inte kommentera om det blivit mer polarisering ute i samhället, men säger att när kommunen tagit beslut om skoterförbud, så har både de som söker och de som berörs blivit missnöjda och att har inneburit konflikter.

– Under min tid har vi inte gjort kontroller tidigare, men det är inte orimligt att göra det. Skoterförbud är kontroversiellt och vi får många synpunkter på det. Den här gången bestämde vi oss att göra en kontroll, säger Kristina Zakrisson.

Niila Inga upplever att det blivit mer misstänkliggörande och hårdare debatt om rennäringen.

– Det är tungt att de förringar oss och att de inte tror att vi kan sköta våra djur och vet vad som är bäst för dem.

Varför har det blivit så?

– Vi har blivit bättre på att kräva våra rättigheter, men jag tror att det pågående Girjasmålet också gör att lokalbefolkningen är oroliga för att vi försöker utestänga dem från fjällvärlden, säger Niila Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: