Marianne Persson, Jijnjevaerie sameby. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Marianne Persson, Jijnjevaerie sameby. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Renar matas med foder utan palmolja. Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Renar i Jijnjevaerie sameby. Foto: Foto: Marit Kuhmunen Blom/ Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Nyfunna dokument kan ge större åretruntmarker för Jijnjevaerie sameby

3:54 min

Jijnjevaerie sameby har i arkiv hittat äldre dokument som ger samebyn rätt till renbete på privata markägares områden. Det skulle betyda att samebyn får större åretruntbete.

Efter mer än ett och ett halvt års efterforskning i arkiv har samebyn hittat bland annat protokoll, brev, beslut och avtal som styrker att det ska råda renbetesservitut på privata marker vid renbetesfjäll nära samebyn.

Det var under 1960-talet som staten sålde fjällnära skogsmarker mot Jijnjevaeries vilja, som då hette Hotagens sameby, till privata intressenter.

- Vi har inte vetat detta så länge och vi kommer att träffa Länsstyrelsen för att klargöra att anmälan av rättigheten till Lantmäteriet blir rätt gjord. Men också vad som kan behöva göras för att vi ska kunna nyttja rättigheten året runt, säger Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie i ett pressmeddelande.

Det var för att samebyns driftsmönster inte skulle förändras som det enligt nyfunna dokument utlovades renbetesservitut året om på de sålda markerna. För att säkerställa detta, skrevs avtal. Samebyn har nu hittat dessa avtal och servituten är inskrivna i lagfarterna.

Enligt Förnyelselagen uppmanar Lantmäteriet nu alla rättighetsinnehavare att anmäla sina rättigheter på nytt innan årsskiftet.

- Vi väljer att gå ut med den här informationen för att andra samebyar ska hinna undersöka om liknande förhållanden råder hos dem. Speciellt för samebyarna i Jämtland som inte har en odlingsgräns kan skillnaden bli stor, säger Marianne Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista