Sameskolstyrelsen: Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolstyrelsen. Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Mångmiljonyrkande från Sameskolstyrelsen

För att stabilisera och utveckla verksamheten vill Sameskolstyrelsen ha 18,8 miljoner mer i anslag nästa år. Främst ska pengarna gå till att täcka ökade hyreskostnader.

Sameskolstyrelsen vill i sitt budgetunderlag för åren 2019-2021 uppmärksamma regeringen på bristen på resurser för att klara de krav och direktiv som ställs på verksamheten.

Därför yrkar myndigheten på ökade anslag med 18,8 miljoner för 2019, ytterligare 6,3 miljoner för 2020 och lika mycket för 2021. De närmsta tre åren vill myndigheten alltså ha över 30 miljoner i ökade anslag.

Framförallt är det de utökade hyreskostnaderna som lyfts fram. Från att Sameskolstyrelsen under 2014 betalade hyror på 9 miljoner, uppgår den budgeterade hyreskostnaden för i år till 16 miljoner kronor. Det handlar alltså om 7 miljoner mer än tidigare.

För att kunna betala för lokalhyrorna efter ombyggnationerna av Giella förskola vill myndigheten nästa år ha 3 miljoner extra. Lika mycket yrkar man på för de ombyggnationer man menar krävs av Karesuando sameskola, och ytterligare 1 miljon för att täcka lokalhyrorna efter renoveringen av Kiruna sameskola.

För att nå upp till de krav som ställs på myndigheten yrkar man för 2019 på följande:

  • Utökade hyreskostnader: 7 miljoner.
  • Utbilda obehörig personal, ökade lönekostnader och språkstöd: 4,8 miljoner.
  • Integrerad undervisning och fjärrundervisning: 2 miljoner.
  • Läromedel: 1,5 miljoner.
  • Utökning av resurser i verksamheten: 1,5 miljoner.
  • Utredning av behov av nya verksamhetsområden: 2 miljoner.

Summa: 18,8 miljoner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".