Lars Thomasson
1 av 2
Lars Thomasson ödmjuk inför att symposiet är uppkallat efter honom. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Lars Rumar och Patrik Lantto
2 av 2
Arkivarien Lars Rumar och professor Patrik Lantto Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi / Umbejen biejvieh

Lars Thomasson i fokus på symposium

Lars Thomasson: Jag försöker göra det som jag själv tycker har varit bra
4:56 min

Just nu hålls Lars Thomasson Symposium i samband med Ubmejen biejvieh i Umeå. Temat för året är Thomasson själv.

Lars Thomasson är en förgrundsfigur i samisk samtidshistoria som i år fyller 90 år, vilket uppmärksammas på årets symposium. Han har varit en framträdande samisk politiker och har dessutom i sin roll som forskare gjort stora och mycket betydelsefulla insatser i att lyfta samisk historia.

På symposiet idag handlar det dels om Lars Thomassons liv, men också om samiska kulturgränser under 1990-talet, tankar kring avslutningen av Härjedalsmålet, om kränkande ord och om rättvisa och spöken i samiska kulturlandskap.

Lars Thomasson själv är väldigt blygsam när det gäller att bli kallad förgrundsfigur.

- Jag är rädd för såna där uttryck, jag känner mig inte alls som någon ledargestalt. Utan jag försöker göra det som jag själv tycker har varit bra, säger Lars Thomasson.

Patrik Lantto som är professor och föreståndare vid Vaartoe, vid Umeå universitet, och moderator på symposiet har svårt att lyfta fram en enskild gärning som Thomassons främsta.

- Han har täckt in många olika områden, så han är betydelsefull som forskare på flera olika fält där han verkligen har gjort ett stort avtryck, säger Patrik Lantto.

Och den tidigare landsarkivarien i Östersund Lars Rumar föreläste på symposiet om processrätt och historieforskning: tankar kring avslutningen av Härjedalsmålet. Såhär säger han om Thomassons gärningar.

- Jag har ju mest haft med honom att göra som forskare och där har han ju själv skrivit väldigt mycket, men han har ju också varit en inspiratör för väldigt många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".