Vapstens lappby i tingsrätten.
Vapstens lappby i tingsrätten. Foto: Pia Sjögren/ Sveriges Radio

Hovrätten ger prövningstillstånd om rättegångshinder i Vapstensmålet

Vapsten sameby får prövningstillstånd i Hovrätten för övre Norrland i frågan om att avvisa stämningsansökan från föreningen Vapstens lappby om bättre rätt till renskötsel på samebyns marker.

Förra sommaren stämde föreningen Vapstens lappby och dess medlemmar Vapsten sameby eftersom de menar att de har bättre rätt till renbete i området än vad samebyns medlemmar har.

Det här avvisades av samebyn eftersom de i sin tur menar att rätten till renskötsel redan är fastställd sedan länge. När Lycksele tingsrätt tog upp frågan i början av december handlade det därför inte om själva sakfrågan, utan om de skulle ta upp målet överhuvudtaget.

I beslutet som kom en månad senare meddelade tingsrätten att man inte avvisar Vapstens lappbys fastställelsetalan om bättre rätt till renbete.

Samebyn, som alltså inte vill ha någon rättegång, överklagade beslutet och har lyft fram en rad skäl till varför tingsrätten missbedömt att det finns skäl att avvisa Vapstens lappbys stämningsansökan.

Bland annat menar samebyn att det inte finns något fastställelseintresse, och att det vore olämpligt om en dom ledde till att Vapstens lappbys medlemmar ges bättre rätt till renskötsel, samtidigt som de inte får bedriva renskötsel enligt Rennäringslagen.

I sin tur menar Vapstens lappbys ombud att frågan rör själva kärnan till rätten till domstolsprövning, att det inte finns något annat sätt att få saken prövad än i domstol och att samebyns överklagan gjorts okynnesvis för att förhala; varför man inte ville att Hovrätten meddelar prövningstillstånd.

Vilket Hovrätten för övre Norrland nu gjort i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".