FN:s specialrapportör anklagas för terrorism

FN:s specialrapportör för urfolks rättigheter Victoria Tauli-Corpuz har blivit uppsatt på en lista med personer som enligt den filippinske statsåklagaren är terrorister.

Det var den 21 februari som Filippinernas statsåklagare offentliggjorde en lista med namn på över 600 personer som de menar är kopplade till terrorister och kriminella organisationer, föreningar och andra grupper eller personer som har anknytning till Filippinernas kommunistiska parti och Nya folkets armé.

En av dem som upptagits på listan är FN:s specialrapportör för urfolks rättigheter Victoria Tauli-Corpuz. Hon har nekat till alla anklagelser. Och anklagelserna mot henne kommer när hon arbetar med en rapport om brott och attacker mot urfolk som försvarar sina rättigheter.

FNs människorättskommisariat säger i ett uttalande, att Victoria Tauli-Corpuz satts upp på terroristlistan är kopplat till att hon nyligen har uppmärksammat attacken mot och morden på personer som tillhör urfolket Lumad som lever på Filippinerna.

Enligt människorättsorganisationen Iwgia som stödjer och försvarar urfolks rättigheter är terroranklagelserna mot FN:s special rapportör för urfolks rättigheter en upptrappning av en konflikt mellan Filippinernas regering och försvarare av urfolks rättigheter i landet.

Enligt en filippinsk partner till Iwgia dödas två urfolk varje månad och ett antal arresteras och avhyses från deras traditionella marker i Filippinerna. Rapporterar Iwgia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista