1 av 3
Laila Stenberg
2 av 3
Laila Stenberg, rektor vid Karesuando sameskola. Foto: Per Sjöberg/ Sameradion & SVT Sápmi
Karesuando skola
3 av 3
Karesuando skola. Foto: Per Sjöberg/ Sameradion & SVT Sápmi
#dinröst

Karesuando sameskola i topp när det gäller behöriga lärare

På Karesuando sameskola har alla lärare lärarlegitimation, vilket är ovanligt då de flesta skolor i Sverige har brist på behöriga lärare.

Karesuando sameskola är en ganska ovanlig skola då man ser till lärarna. Alla skolans lärare är behöriga och det gläder skolans rektor Laila Stenberg.

- Det känns bra. Och tryggt för mig som rektor att alla lärare är legitimerade. Jag har även tagit in pensionärer som arbetar. Och det är bra för mina elever.

På vilket sätt?

- Det har möjlighet att få den bästa utbildning som man kan få, säger Stenberg.

Sedan 2011 ska alla lärare ha lärarlegitimantion, enligt skollagen. Och det är stora skillnader mellan stad och landsbygd när det gäller andelen behöriga lärare.

Men där sticker Sveriges fem sameskolor ut, andelen behöriga lärare är 74 % och den siffran har ökat senaste åren. Enligt Sameskolstyrelsens årsredovisning har sameskolorna totalt 47 grundskole- och förskolelärare. 35 av dessa är behöriga, det är tolv stycken fler än 2016.

Sametinget utnämner Sameskolstyrelsens nämnd och Lars Miguel Utsi i Sametingets styrelse tycker det är viktigt att eleverna ska kunna samiska.

- Så därför vill stifta ett stipendium. Att vi ska kunna ge stipendium till de som vill utbilda sig till lärare eller lära sig samiska ordentligt. Vi har begärt pengar från regeringen, en miljon för varje år framöver, säger Lars Miguel Utsi.

Även om regeringen tillsatt en utredning om hur elever ska få förbättrade möjligheter att utveckla sitt nationella minoritetsspråk, så ser utbildningsminister Gustav Fridolin att det måste göras mer i frågan.

- I utredningen som nu är ute på remiss ser vi att man nu får bättre förutsättningar för att genomgå själva utbildningen. Till exempel ekonomiska förutsättningar, vilka villkor man får fån sin arbetsgivare för att få in utbildningen. Men jag ser och att det behövs göra mer och det är därför vi låtit ta fram den här utredningen, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista