En halv seger till Malå sameby i vindkraftmål

Mark- och miljödomstolen säger nej till 33 vindkraftverk i Ljusvattnet men ja till de 29 vindkraftverk i Blåbergsliden på Malå samebys betesområde, men med villkor för att skydda rennäringen.

Holmen energi gavs 2016 tillstånd att bygga 29 vindkraftverk i Blåbergsliden och företaget Byggkonsult AB fick i anslutning till den vindkraftparken tillstånd att bygga sammanlagt 39 vindkraftverk i Ljusvattnet och Risåkläppen.

Senare sänkte Länsstyrelsen antalet vindkraftverk i Ljusvattnet och Risåkläppen till 33, men i realiteten skulle projekten innebära en enda stor vindkraftpark inom Malås samebys vinterbetesområde på 62 vindkraftverk.

En rättegång kring det här hölls mellan parterna i två närbesläktade mål i Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt i slutet av januari, och nu har domstolen alltså kommit till beslut.

Holmen energi får tillstånd att bygga 29 vindkraftverk i Blåbergsliden, men med vissa prövotidsföreskrifter till skydd för rennäringen. Där det första villkoret innebär att bolaget ska bekosta och i samråd med Malå sameby uppföra en renskötselanläggning med minst två skilda hagar och fodersilo, samt bekosta för underhåll av anläggningen.

Däremot får företaget Byggkonsult AB inte bygga de 30 vindkraftverken i Ljusvattnet utan endast de 3 i Risåkläppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista